A skinhead nem politikai mozgalom!

2009. október 10. szerző: Terry English

Az első bőrfejűek a 60-as években jelentek meg Angliában. Munkásosztálybeli fiatalok voltak, tizenévesek, vagy a húszas éveik elején. A 60-as években a skinhead is csak egy szubkultúra volt a sok közül: a modok, a rockerek, a hippik, a rudeboyok mellett jelentek meg a brit utcákon. Legfőbb érdeklődési körük a soul-reggae-ska koncertek, dancehallok (mind fekete zenék, olyan képviselőkkel, mint Desmond Dekker, Laurel Aitken, Harry J, Jimmy Cliff, Max Romeo, valamint több más Jamaikából származó előadó), a futballmérkőzések és az utcai verekedések voltak. Fontos megemlíteni, hogy a skinheadek konfrontálódtak az igénytelen hippikkel és a bőrruhás, hosszúhajú rockerekkel, melyek gyakran véres összetűzésekben csúcsosodtak ki. Egy skinheadet könnyű volt felismerni az utcán: kopasz, de legalábbis rövidre vágott haj (már ezzel is megkülönböztették magukat a hosszú hajú szubkultúrák képviselőitől), kockás ing (legismertebb márka: Ben sherman) vagy galléros pólóing (legismertebb márka: Fred Perry), farmernadrág (leginkább Levi Strauss) vagy Sta-Press, melyeket nadrágtartóval függesztettek fel, de a legmeghatározóbb kellék a Dr. Martens bakancs volt, emellett azonban viseltek brogues, loafers cipőket is. Felsőruházatuk fő része a különböző kabátok voltak, a pilótadzseki, a farmerkabát, a Harrington és a crombie. A tiszta, igényes öltözködés a legfőbb ismérve volt a bőrfejű fiataloknak.

A közhiedelemmel ellentétben a skinheadek nem foglalkoztak a politikával. Zenét hallgattak, koncertekre jártak, italoztak, verekedtek, vagy éppen futballmérkőzéseken szurkoltak csapatuknak, a politikától pedig távol maradtak. A legfényesebb év az 1969-es volt, melyet számos zenekar megénekelt, mint a skinheadek aranykorszaka. Ebben az évben látott napvilágot a csak fekete előadókból álló Symarip első nagylemeze, a Skinhead Moonstomp, olyan számokkal, mint a Skinhead Moonstomp, Skinhead Girl és a Skinhead Jamboree, melyek az évek során himnuszokká váltak a bőrfejűek körében.


a Symarip zenekar a Skinhead Moonstomp hátsó borítóján


Az utcákon és a futballstadionokban növekvő agresszió egyre nagyobb rendőri beavatkozást igényelt, ezért a 70-es évek elejére a skinheadek száma csökkenni kezdett, megjelentek a suedehead és bootboy stílusok, melyek öltözködésben nem, csak a hajviseletben különböztek a skinheadektől. A bőrfejűek újjászületése a 70-es évek közepén, a punk zene megjelenésével történt. A punk stílusból vált ki az Oi!, mint a skinheadek legismertebb zenei műfaja, olyan előadókkal, mint a Cockney Rejects, a 4-Skins, a Cock Sparrer vagy a Blitz, azonban rajtuk kívül számos zenekar tevékenykedett szerte Nagy-Britanniában. A ska zene is újraéledt, 1979-ben megjelent a Two Tone kiadó, s számtalan two tone ska-t játszó zenekar tűnt fel, mint a Madness, a Bad Manners, a Specials, hogy csak a legismertebbeket említsük. Ugyanekkor, a 70-es évek végén kezdődtek az igazán csúnya dolgok: a szélsőjobboldali pártok, szervezetek (British Movement, National Front) a skinheadekben látták meg politikájuk véghezvivőjét, s sikerült befolyásolniuk a bőrfejűek kevésbé intelligens részét, azonban nem feledkezhetünk meg az olyan bőrfejű csoportokról sem, akik határozottan felléptek a szélsőjobboldal ellen, elég csak a Tilbury Skinsre gondolni, s érdemes megjegyezni, hogy a 80-as években számos színesbőrű skinhead is volt az utcákon. A politikai befolyás következtében, a média agymosásával és nyomásával az évek folyamán az jelent meg a köztudatban, hogy skinhead = neonáci, ami természetesen egyátalán nem fedi a valóságot. A szélsőjobboldali nézeteket valló kopaszokat nevezzük boneheadeknek ("ostoba, csökönyös ember"), akik mind öltözködésben, mind gondolkodásmódban távol állnak az igazi skinheadektől.


Oi! válogatások

  1. Oi! The Album 1980
  2. Strength Thru Oi! 1981
  3. Carry On Oi! 1981
  4. Oi! Oi! That's Yer Lot! 1982
  5. Oi! of Sex 1983
  6. Son of Oi! 1984

Az első Two Tone nagylemezek

skinheadek a rasszizmus ellen


HARC A RASSZIZMUS ELLEN

Egyáltalán nem újkeletű jelenség a szervezet, gyökerei a 80-as évekbe húznak vissza Amerikába (bővebben: jobb oldali sáv: SHARP sztori). Az állami és kereskedelmi média csak erőszakos cselekedetek, vagy felvonulások kapcsán tesz említést a "skinheadekről", még csak kísérletet sem tesz a szubkultúra eredetének megvilágítására, és nem vesz tudomást róla, hogy skinheadnek lenni nem egyenlő a neonáci fogalommal. Az igazi skinhead ugyanis nem rasszista! Ezek a tetőtől-talpig feketébe öltözött, szélsőjobboldali nézeteket valló kopaszok, habár magukat skinheadnek nevezik, semmit sem tudnak az eredeti bőrfejű kultúráról. Ők a skinhead szót mindenféle politikai célra használják fel anélkül, hogy utánanéznének, kik is voltak a szubkultúra első képviselői. Ezek az agymosott fiatalok csőlátással rendelkeznek, nem képesek befogadni új információkat. Neonácik, fasiszták, hungaristák, rasszisták, fajvédők: a címke országról országra változik, őket nevezzük boneheadeknek, akik kisajátították a skinhead nevet.

A SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice = Skinheadek a Rasszista Előítéletek Ellen) szervezet tűzte ki célul, hogy bemutatja az igazi skinhead értékeket, megismerteti az emberekkel az eredeti bőrfejű zenét, a ska-t, a reggae-t, a rocksteady-t, s megmutatja: egy magára valamit is adó skinhead mentes a rasszizmustól.a sharp tiltakozik a cigány rasszizmus ellen is

Szervezetünket, a MARSH-ot (Magyar Antirasszista Skinheadek, a SHARP magyar szekciója) az elmúlt években több támadás is érte, miszerint túlságosan is védi a cigányságot. Tisztában vagyunk vele, hogy a cigányokat ért, pusztán előítéletből származó támadások elítélendőek, azonban azt is ki kell jelenteni, hogy a romák köreiben is megtalálható a rasszizmus, amikor erőszakos bűncselekményeket követnek el, melyek többször is gyilkossággal végződnek. Az igazi antirasszista ez ellen is tiltakozik, hiszen ez is rasszizmus! Mi elfogadjuk a roma kultúrát, a zenét, az öltözködést, azonban nem tűrjük, hogy a túlzott engedményeket végül a saját bőrünkön érezzük meg. Egyes szélsőjobboldali mozgalmak gyakran szólítanak fel, uszítanak az antirasszizmus ellen, ami nagy mértékű tájékozatlanságra utal, hiszen a "cigánybűnözés" elleni felszólalás is az antirasszizmus kategóriájába tartozik.
A rasszizmus minden fajtáját elutasítjuk! Érkezzen az akár a boneheadek, akár a cigányok oldaláról!

 
Dizájn letöltve a free website templates honlapjáról.