igazi horrorshow!

2009. október 10. szerző: George Marshall fordító: Admin

Kevés film gerjesztett annyi vitát, mint a Mechanikus Narancs Stanley Kubrick rendezésében. A mű Anthony Burgess azonos című könyve alapján készült, egy mese az ultraerőszakról és mindarról, ami ezzel jár, mindemögött azonban megjelent a szabad választás története is. Vicces, mert a cenzorok ezt nem látták, és a film nagyközönség elé kerülése előtt már dolgoztak az öreg szerkesztőollók.
A film 1971-ben látott napvilágot, ugyanabban az évben, amikor a Szalmakutyák is borzolta a kritikusok idegeit. Néhány helyen betiltották a vetítést, és a média addig nyugtalankodott, míg Kubrick vissza nem hívta a moziképernyőkről a filmet 61 héttel a premier után. Az a hír is járta, hogy halálos fenyegetések miatt döntött így a rendező, a legegyszerűbb ok azonban az volt, hogy Kubricknak elege lett a sok cenzúrából, melyet a film egyes jelenetei szenvedtek el.
A film nagy hatással volt a skinheadekre, akik nem egyszer, hanem tucatszor is végignézték az alkotást. Miközben a média azt állította, hogy a film felbátorítja a bajkeverőket, minden utcai erőszakot "clockwork crime"-ként könyveltek el.
Kubrick a filmet a híres londoni külvárosban, Thamesmeadben rendezte. Az adaptáció hű maradt a könyvhöz, egy különbséggel, hogy azt a tíz éves devocskát cserélték idősebbre, akit Billyboy bandája akart megerőszakolni. A devocska is csak egy szó a sok közül a nadsat nevű nyelvben, mely egyedi keveréke a cockney és az orosz szlengnek, a filmben mindenki így beszél. Az elején kissé szokatlan, de gyorsan meg lehet tanulni, mi mit jelent. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Kubrick csak a könyv amerikai kiadását olvasta, ami egy fejezettel rövidebb az eredeti angolnál. A főszereplő Alex Delarge, a drúgok vezetője. Betörés és gyilkosság miatt kerül börtönbe, ahol részt vesz egy programban, mely a bűnözők javítását tűzi ki célul. Ennek lényege, hogy agymosó szereket adnak be neki, ha túl sokat gondol erőszakra és szexre. Magatartása nagymértékben javul, azonban néhány liberális szerint Alextől megtagadják a szabad döntést, így a sztori azzal folytatódik, hogy a fiú politikai játékszerré válik.
Alex és cimborái a legújabb divat szerint öltözködnek, ami Kubrick értelmezésében az elegáns úriember és a bootboy keveréke. Ez a viselet hatással volt az utcai öltözködésre, s segített megteremtenie a skinheadek egy mellékágát, akik Alex és bandájának ruháit hordták. Így mentek focimeccsre fehér kezeslábasban, fekete bakancsban és keménykalapban, a meccs utáni utcai erőszakot pedig az igazi horrorshow jellemezte.
Az 1972-es bevonás után a Mechanikus Narancs emlékei a videó-korszakig bujkáltak. Majd a film feltűnt kalózmásolatokon, melyeket a másolat másolatának másolása követett, egészen máig, amikor a skinheadek Britanniában másolat nélkül maradtak. Kevés verzió nézhető kristálytisztán, vannak azonban olyanok is, melyek csak egy-két helyen töredezettek. Külföldön nagy mellszélességben elérhető a film - Párizsban naponta játsszák. Ezt figyelembe véve, kezd a vicc kategóriába tartozni, hogy az Egyesült Királyságban továbbra sem teszik vissza a műsorra. Néhány mozi játssza ugyan, de csak álnéven tehetik, hogy elkerüljék a bírósági tárgyalást. 1986-ban 30 keménykalapos skinhead balhézott egy bizonyos "A Mechanical Fruit" vetítése után, mert a hetijegyüket egy éjszakás előadásra korlátozták.
Mindezidáig a Mechanikus Narancs az egyik legnépszerűbb underground film, ami szép számú skinhead bandára is hatást gyakorolt. A Violators, a Blitz, a Clockwork Soldiers mind használta a clockie betétdalt. Az Upstarts Teenage Warning kislemezének borítója egy narancsot ábrázolt, benne egy kulccsal, a Last Resort felvette a Horrorshow-t ezúttal Warriors néven, a California's Durango 95 zenekar pedig a nevét a drúgok által vezetett autóról szerezte, a darlingtoni Major Accident pedig mindent ellopott, ami clockwork.
A clockwork zenekarok fájának csúcsa azonban az Adicts. Öltözködésük stimmel, az énekes, Monkey kifestett arca kísértetiesen hasonlít, a banda pedig Alex kedvenc számait punk verzióban játssza. Ezenkívül egyik albumuk címe a Smart Alex.
 
Dizájn letöltve a free website templates honlapjáról.